fonalteszt

Fonalteszt – 100% pamutok: Phildar Phil Ecocoton biopamut fonal

Az első pamutfonal bemutatása után ismét egy újabb pamutfonallal érkezem, méghozzá egy biopamut fonallal szintén a Phildar gyártótól.

A Phildar 100% biopamut fonala: Phil Ecocoton

A Phil Ecocoton egy 100%-ban biogyapotot tartalmazó szorosan sodort pamutfonal. A gyártó honlapján olvasható, hogy a fonal Olaszországban készül és a fonal alapanyagául szolgáló gyapotot ellenőrzött területen, vegyszerek felhasználása nélkül termesztik. Az Ecocoton fonal GOTS (Global Organic Textile Standard) tanúsítvánnyal rendelkezik, mely igazolja a fonal teljes életútjának lekövethetőségét a gyapot termesztésétől kezdve a fonal elkészültéig. Babáknak készült termékekhez és érzékeny bőrtípus esetén is bátran használhatjuk a fonalat.

Az Ecocoton tehát egy 100% pamutfonal, mely vastagabb egy kicsivel, mint a Phil Coton 3 – bár én amigurumit itt is 2.5-es tűvel horgoltam, viszont 3.0-ás tűt is simán elbír. A fonal nem mercerizált, emiatt nem fényes és a sodort pamutszálak hajlamosak szétesni horgolás közben (bár lényegesen kevésbé, mint pl a Scheepjes Cahlistája amigurumi horgolása közben, de erről majd egy külön bejegyzésben, miután nem csak amigurumin teszteltem a Cahlistát). Engem ugyan szokott zavarni, ha szálaira esik szét a fonal horgolás közben, de itt nem volt zavaró, azonban néha valóban kellett a munkán csavarni néhányat, hogy visszaálljanak a helyükre a szálak.

Könnyű vele dolgozni, alapvetően puha fonal, nem készíti ki a kezet akkor sem, ha túl szorosan horgoljuk az amigurumikat. Nagyon érdekes és egyedi a tapintása a fonalnak, nagyon kellemes, nem csúszik. Szükség esetén bontáskor szépen bontható, nem tapad, nem kócolódik.

Bevallom, hogy a horgolási képe és tapintása az elkészült nyuszimon nagyon meglepett, nagyon szép, strukturált. De nézzétek meg magatok is! 🙂

 

Jelenleg 15 különböző gyönyörű pasztell színben létezik. Magyarországon csak az 1001 fonalbolt árulja, 14 színben (a bejegyzés publikálásakor érvényes információ). Jelenlegi ára 1.390 Ft 50 g-os gombolyagonként, amit picit borsosnak érzek, összehasonlítva a Scheepjes nemrég piacra dobott szintén 100% biopamut Organicon fonalával szemben, amely itthon 950 Ft-os gombolyagáron fut jelenleg (szintén 50 g egy gombolyag), bár való igaz, hogy az Organicon vékonyabb, mint az Ecocoton.  (Az Organicon éppen tesztelés alatt van nálam, jövök majd a véleményemmel, ha elkészültem vele.)

Mi készülhet az Ecocotonból?
Lényegében bármi, ami bármelyik 100%-os pamutfonalból is: amigurumi, szundikendő, kendő, háztartási tisztítókendő, könnyű ruhadarab is.
Érdemes viszont észben tartani, hogy a pamutnak nincs nagyon melegítő hatása, így téli sálaknak önmagában nem ajánlom. Viszonylag nehéz fonal, így ha például takarót készítünk belőle, akár felnőtt méretet, akár babatakarót, érdemes azzal számolni, hogy viszonylag nagy súlya lesz.

Milyen horgolótűvel érdemes horgolni?
Az amigurumikat és a szundikendők fej részét 2,5-es vagy 3,0-ás tűvel ajánlom horgolni, minden mást pedig 3,5-4,0-ás tűvel. Nyilván itt is függ attól, hogy pontosan mit horgolunk, milyen szorosságot kíván a minta.

***

Kiszerelés: 50g / 110 méter
Összetétel: 100% biopamut (nem mercerizált)
Mosás: mosógépben 40 fokon
Címkén ajánlott tűméret: 3 mm
Minősítés: GOTS

Beszerzési lehetőség: 1001 Fonalbolt, Budapest 13. kerület

***

Több fonal is várólistás most teszten és van, amit már régóta használok, szívesen írok róluk összegzést, véleményt. Ha szeretnétek kifejezetten valamelyik fonalról véleményt vagy információkat, írjátok meg Instagramon vagy Facebookon és a válaszaitok alapján választom ki a következő fonalteszt alanyát. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.