fonalteszt

Fonalteszt – 100% pamutok: Phildar Phil Coton 3

Mivel az elmúlt hónapokban többen érdeklődtetek, hogy milyen fonallal dolgozom, mivel érdemes elkezdeni megtanulni horgolni vagy egy-egy állatka pontosan milyen fonalból készült, úgy döntöttem, hogy a Zsanigurumi blogot a fonaltesztekkel indítom. Lesz itt minden: 100% mercerizált pamutfonalak, biopamutfonal, akril-pamut vegyesfonal és még gyapjútartalmú fonal is. Felmerül gyakran kérdésként, hogy melyik fonal mire jó, milyen horgolótű kell hozzá, mennyire könnyű vele dolgozni, milyen projektekre ajánlott, illetve különböző gyártók mely fonalai keverhetőek egy projekten belül. Ezekre is mind kitérek, viszont első tesztelendő alanyom az általam legtöbbször használt 100% mercerizált pamutfonal, a Phil Coton 3 lesz a Phildar nevű gyártótól.

A megrendeléseim túlnyomó többsége újszülöttek vagy 3 év alatti gyermekek számára készülő horgolt ajándékokra szól, így az elmúlt 2 évben szinte az összes 100% mercerizált pamutfonallal dolgoztam már. Nem véletlen, hogy végül a Phildar Phil Coton 3 mellett tettem le a voksomat, de nézzük is, hogy miért.

Phildar Phil Coton 3 – az aloe vera erejével! 🙂

A Coton 3 egy 100% pamuttartalmú mercerizált pamutfonal, amely eljárásnak köszönhetően kevésbé szöszösödik, így kisgyermekek számára készült állatkák készítésére is alkalmas. A pamut alapanyagot aloe verával kezelik, amely antibakteriális hatású és bőrbarát. Tapasztalatom szerint ennek köszönhetően nem olyan kemény hatású a fonal tapintása, mint más hasonló pamutfonalaké. Alapvetően a tiszta pamutfonalakkal való dolgozás egy idő után megviseli a kezet, hiszen nem ruganyos és főleg amigurumik esetében nagyon szorosan kell dolgozni velük, amik igencsak igénybe veszik a horgoló kezeket. Ne lepődjetek meg, ha a bal kezetek középső ujján kialakul egy kis horgoló “bütyök” 🙂 Leginkább emiatt a tulajdonsága miatt választottam a Coton 3-at, mint használt fő fonalat, mert azon túl, hogy kisbabák számára is alkalmas, horgolni is könnyebb vele, kellemes a kéznek. A horgolási képe nagyon szép, a fonal szép fényes és rengeteg színben megtalálható. Jelenleg az 1001 fonal fonalbolt kínálatában kb. 70 különböző szín elérhető.

Azt szoktam javasolni, hogy újszülöttek számára és a 3 éven aluli gyermekek számára, akik rágcsálósok, mindenképpen 100% pamutfonalból dolgozzunk, mert ezek a fonalak rágcsálhatóak, bírják a strapát és moshatóak is. A fonalat használat előtt mosózsákban 40 fokon moshatjuk ki.
Én 30 fokon szoktam mosni az állatkákat és szundikendőket mosózsákban, amely megkíméli a rögzítéseket. Szárítógépben még nem szárítottam őket, így azt nem is javaslom, de ha van tapasztalatotok benne, akkor osszátok meg velem, hogy hogyan reagált rá.

Bosszantó tud lenni, amikor egy gombolyagban többször elfogy a fonal és ezt úgy oldják meg, hogy összecsomóznak két szálat. Szerencsére a Coton 3-ban nagyon ritkán találok ilyen göböket.

Mi készülhet a Coton 3-ból?
Lényegében bármi: amigurumi, szundikendő, kendő, háztartási tisztítókendő, könnyű ruhadarab is.
Érdemes viszont észben tartani, hogy a pamutnak nincs nagyon melegítő hatása, így téli sálaknak önmagában nem ajánlom. Viszonylag nehéz fonal, így ha például takarót készítünk belőle, akár felnőtt méretet, akár babatakarót, érdemes azzal számolni, hogy viszonylag nagy súlya lesz.

Milyen horgolótűvel érdemes horgolni?
Az amigurumikat és a szundikendők fej részét 2,25 vagy 2,5-es tűvel szoktam, minden mást pedig 3,5-es tűvel. Nyilván függ attól, hogy pontosan mit horgolunk, milyen szorosságot kíván a minta.

***

Kiszerelés: 50g / 121 méter
Összetétel: 100% mercerizált pamut
Mosás: 40 fokon
Címkén ajánlott tűméret: 3mm
Minősítés: STANDARD 100 by OEKO-TEX®

Beszerzési lehetőség: 1001 Fonalbolt, Budapest 13. kerület

***

Bízom benne, hogy hasznosnak találtátok a bejegyzést, ha van kérdésetek, írjátok meg kommentben vagy valamelyik közösségi felületemen 🙂

Hamarosan újra jövök egy újabb pamutfonal tesztelésével, addig is tartsatok Velem Instagramon és Facebookon, ahol megosztom a munkáimat és alkalomadtán bepillanthattok a mindennapjaimba is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.